Tuesday, December 13, 2011

DIY: Tissue Paper Flowers @>--

Tadaa!!

Ni lah hasil kerja malam tadi, Tissue Paper Flower! :D

Taktau jadi ke tak bentuk bunga, tapi sgt fun & enjoy buat benda ni. Walaupun tak jadi cantik macam kat kedai, tapi hati puas sebab dapat buat sendiri. hehee

After tgk some vids dari YouTube, maka saya pun mula lah menggigihkan diri untuk:

1- Potong kertas into half

2- Lipat kertas tu mcm nk buat kipas in approx 2cm each fold

3- Ikat dengan 36cm wire (saiz 30 works better)

4- Potong tepi each side bentuk half round (nak bentuk lain pun boleh)

5- Tarik2 layer by layer from top untuk buat petals.

Tak dapat gambaran lagi?
Nah, tgk sendiri tutorial vids ni (ops, not by me.hehe)

Kos untuk buat tissue paper flowers:

Tissue paper RM1.50
Wire RM1.00
Gunting Dah ada
Total RM2.50

*Tissu paper tu each colour RM1.50, so kalau nk banyak kira sendiri. hehe. Each paper boleh dapat sampai 3 or 4 paper flowers depending on how many layers of petals you want.

Okay,

Itu sahaja laporan untuk hari ini (bajet pemberita),

selamat mencuba! ;)

3 comments:

  1. anisss!!! meh buat untuk kak tiqah la. haha

    ReplyDelete
  2. dhiera: chaiyok2! ;)

    kak tiqah: haha bole2. (bole wat bisnes hehehe xD)

    ReplyDelete