Friday, November 4, 2011

The Chubbiniez and The Wedding Preps part 3


Kan? dah kata suka sgt menconteng. Pantang nampak kertas dgn pensil adik atas meja, mesti rembat je. hu. Hari ni langsung tak boleh nak buat kerja sebab masuk jam 8 dan dan tu tak sihat. Tak best betul. Jadi lepas tidur (selepas bangun pagi), I buat la sketches ni untuk menghilangkan kebosanan. Tau tau, tak payah cakap pun dah tau sketches tak perfect. hu. Tak apa, lepas ni I lukis hari-hari ya encik Cunslah. hehe.

Memula dok menconteng-conteng dress. Ada yang I ambil inspiration dari google pic then I alter-alter ikut suka. he he. Pardon me. I'm not a fashion designer at all. Cuma nak jadi fashion designer untuk diri sendiri, jadi lukis-lukis, tersuka pula design yang ada line dot-dot tu. Yang untuk solemnization tu, I suka sebab simple, kind of mermaid cut but not really. From my research, I rasa macam tak berapa sesuai nak pakai mermaid cut sebab ikut body figures yang tak berapa nak hourglass. Silap-silap haribulan dah jadi pear shaped kot sekarang. hu hu. Jadi to play safe, I draw ala-ala mermaid cut but it's a modern kurung actually.

Dress dalam dotted line kedua tu pula, suka sebab dress tu empire cut. I totally adore empire cut wedding dress. hu. If you notice, dress ni sekali pandang macam lebih kurang Adriani Adnan punya, but if I x silap dia buat princess cut, yg mana lower dress tu agak kembang. Jadi yang ni I alter jadi empire cut, dan bahagian depan tu nak jadi macam .. langsir? eh, bukan. Sorry tak tau nak explain. hu

But then, I teringat ada satu design yang sangat menarik kat bahagian atas dress. Cuma baju tu dibuat baju kurung. Jadi I alter lagi (mmg suka alter ikut suka hati) jadikan ala-ala empire cut lagi, dan kemudian ini lah hasilnya.


♥♥♥

Ok, secara rasminya design ini telah dimasukkan ke dalam list no 1 wedding dress design saya. Sekarang tengah fikir nak guna material apa. Before this ada buat research, utk wedding dress yang menggunakan pastel dan spring colours, tak berapa sesuai jika menggunakan fabrik yang shiny, seperti satin. Satin pun ada banyak jenis. Jadi, memandangkan I am not a fashion designer, kalau you all ada cadangan nak guna fabric apa, boleh la share dgn budak baru belajar ni (budak lagi ke?hu) ^^ . Dan I nak sangat tahu jenis-jenis fabrik di bawah ni sesuai untuk dibuat apa dan digabung dengan apa dalam konteks wedding dress ni:

- Satin
- Taffeta
- Chiffon
- Organza

Oh, dan juga fabrik untuk veil:

- Tulle
- Net

Kalau ada you all yang pernah d.i.y. wedding dress guna fabrik di atas, meh share ye. Saya budak baru belajar plus malas membaca. hee. Jadi I suka guna kaedah sharing is caring :D

Ok, sampai sini sahaja dulu. InsyaAllah ada waktu dan kelapangan I akan conteng lagi kertas adik yang nak SPM tu. hee

Dan kepada encik Cunslah, sila review artwork saya pada hari ini.

Plus,

I miss you ^^ <--- (utk encik Cunslah)



Till the next entry,

Assalamualaikum,

Daa.


psst, perasan tak kualiti pics sketches ni lg ok dr first pic yg I sketch sebelum ni?
Terima kasih ya kpd printer HP Deskjet 1050 yg membolehkan I scan kertas A4 ni. Semalam punya pic guna cam bb je.hu (Apa pekdah la dipromot printer ni,bukan dpt komisen pun). K bai.

8 comments:

  1. Hai yang,

    Wah makin menjadi2 sketch awak ye, sgt chumil sekali skecth itu hehe. Ha nie mesti lukis muka sendiri kan hihi ^^

    Btw concept dress2 tu sgt kreatif skali, ehem2 pakaian laki bila nak skecth pula :)

    p/s: huhu betul2 buat bee nak melukis semula, lama dah tak lukis2 ni.

    ReplyDelete
  2. hai ^^

    hehe manada lukis muka sendiri :p

    nk skecth baju lelaki?hehe..kalau dh sketch kena pakai tau :p

    jom2 lukis blk ^^

    ReplyDelete
  3. haha ^^

    baguih2, ha pasni part 4 pulak ye, masukkan pensel kaler skali yaaa.

    ReplyDelete
  4. guna chiffon..kain tu flowy n nampak lembut je

    ReplyDelete
  5. alamak, kita pun tak mahir la~ grrr

    ReplyDelete
  6. FY: chiffon silk ek?

    dhiera: sama la kita ni.huhu

    ReplyDelete